Съдия от Висшия съд в Лондон разреши в четвъртък искът на принц

...
Съдия от Висшия съд в Лондон разреши в четвъртък искът на принц
Коментари Харесай

Искът на принц Хари срещу издателя на Сън“ влиза в съда

Съдия от Висшия съд в Лондон разреши в четвъртък искът на принц Хари срещу издателя на таблоида „ Сън “ да влезе в съда, предадоха международните информационни организации.

По този начин магистратът сложи край на опитите на пресгрупата на Рупърт Мърдок да отхвърли започването на дело.

Съдебният иск бе във връзка изказвания, че вестникът е употребявал противозаконни способи за събиране на информация за принца. Херцогът на Съсекс твърди, че издателството на вестник „ Сън “ и на към този момент несъществуващия „ Нюз ъв дъ уърлд “ е хакнало телефона му и е употребило частни детективи и машинация, с цел да събере нелегално информация за него преди две десетилетия.

„ Нюз груп нюзпейпърс “, която е благосъстоятелност на Мърдок, твърди, че искът би трябвало да бъде отритнат, защото претенциите са предявени след приключването на шестгодишната отминалост за това.

Съдия Тимъти Фанкорт отсъди в интерес на вестниците, че Хари е бил задоволително добре осведомен със абсурда с телефонните хакери, с цел да заведе делото си по-рано. Той обаче разгласи, че ще му разреши да продължи с дело по исковете за други противозаконни намеси, като да вземем за пример потреблението на частни детективи, наети да го наблюдават.

Решението е сходно на това, което Фанкорт взе през месец май по различен правосъден иск, заведен от артиста Хю Грант, когато също отхвърли обвиняванията в хакерство по телефона.

Адвокатът на Хари твърдеше, че той е бил възпрепятстван да предяви желае по-рано заради „ скрито съглашение “ сред кралското семейство и вестниците, в което се приканва за извънсъдебно съглашение и опрощение. Споразумението, което съгласно принца е било утвърдено от починалата кралица Елизабет Втора, е трябвало да предотврати бъдещи правосъдни каузи от страна на кралското семейство.

Издателят обаче отхвърли да е имало скрито съглашение, а Фанкорт обяви, че Хари не е показал доказателства за такова съглашение.

Делото е по един от трите правосъдни желае за телефонно хакерство, които Хари е завел против английски издатели на таблоиди.

Решението на съда в Лондон идва по-малко от два месеца откакто Хари даде показания по дело против издателите на „ Дейли мирър “. Той стана първият почитан член на кралското семейство, който дава показания в съда от повече от век насам.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР